kort och gott, Jenny

Sanning eller lögn?

Kategori: Allmänt

Jag hamnade i en mkt intressant diskussion idag angående sanning och dess värde. Hur långt är vi beredda att gå för sanning? Och vill vi verkligen alltid ha reda på hela sanningen?

Detsamma kan man fråga sig om lögn. Det är skillnad på lögn och lögn. Att dra en såkallad "vit lögn" för att inte såra en annan person i onödan, kan emellanåt vara nödvändigt. Om Gun som är lite överviktig, har dåligt självförtroende och ber om din åsikt angående en tröja hon har på sig, så kanske du bidrar till ett ökat välbefinnande som i sin tur leder till ökat självförtroende, istället för att slänga ut sig; "Den sitter för jävligt!" Vad har du bidragit med då?
Men att, som jag läste i en artikel angående detta (Svarta och vita lögner av Per Johansson), ljuga kan vara väldigt påfrestande i längden. Oftast leder en lögn till en annan, därför att du måste upprätthålla en illusion. Och tillslut så kommer du inte ihåg vad det var du ljög om från första början och hela korthuset rasar samman i en enda stor hög! Är det då inte lättare att ta smällen från första början och jobba därifrån, än att först försöka reparera skadan av alla lögner, PLUS skadan som var orsaken till lögnen från början?
Och just därför att sanningen ibland skrämmer folk, det är svårt att erkänna att man gjort fel, tror folk att det hela "löser sig" genom att dra i nödhandtaget och mixa till verkligheten lite.
Fundera själv på hur du har reagerat när någon har berättat sanningen för dig. Blev du arg? Ledsen? Besviken? Orsaken kan ju vara många och därmed också reaktionen. Men upplevde du att det var lättare att ta tag i detta än vid ett tillfälle då någon ljugit om någonting? Hur kände du då?
"Det man inte vet, har man inte heller ont utav..."
Av egen erfarenhet kan jag säga att det är ren bullshit! Sanningen kan vara hård, men det är verkligheten och den kan vara jävligt tuff att hantera emellanåt. Men oftast kommer vi ur det hela starkare, mer erfarna och kanske t o m med mer förståelse för oss själva och varandra. Tell the truth and nothing but the truth....

Kommentarer

  • adrianssen säger:

    truth and nothing but the truth!!!

    2009-11-19 | 00:47:12

Kommentera inlägget här: